Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er et tradisjonsrikt håndverk, helt unikt og spesiellt for Namdalen. Badsturøyking er en gammel og velprøvd konserveringsmetode, fri for kunstige tilsetningsstoffer.

Røyking foregår med fyring av trevirke fra lauvtre, hvor trevirke av einer kan brukes for å variere smaken. I følge tradisjonen i Namdalen ble alle typer kjøtt badsturøkt. Mest vanlig er imidlertid sau, lam, gris og elg. Kjøtt som er badsturøykt på Namdalsk vis saltes, varmrøykes og ettertørkes over lang tid i spesialbygde røykebadstuer.

Badsturøkt kjøtt får en rødlig farge og mindre synlig kjøttstruktur, i tillegg til en rund og fin røkaroma og -smak. Det har lang holdbarhet, og er særs mørt.
Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis kan serveres alene på flatbrød, som tilbehør eller sammen med en god salat.

Langvarig varmrøyking gir Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis det spesielle særpreget, og gjør det godt egnet i alle sammenhenger der kvalitet og autentisitet blir prissatt.

Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis får du fra Grong Gårdsmat, Brattlia Økogård og Li-Snadder.


Beskyttet Betegnelse 
for tradisjonelt særpreg:

Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelsen de fortjener. Per i dag er det 16 produkter som har en beskyttet betegnelse. Badsturøykt kjøtt på Namdalsk vis blir det første produktet til å motta ‘betegnelse for tradisjonelt særpreg’.

Beskyttede betegnelser reguleres av en egen nasjonal forskrift som gir bestemmelser om beskyttelse av tre ulike betegnelser; Beskyttet opprinnelsesbetegnelse, Beskyttet geografisk betegnelse og Beskyttet tradisjonelt særpreg.
Målet med merkeordningen er å bidra til et større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. Dette sikrer forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter. På denne måten tar vi vare på viktig kunnskap om norsk mat og matkultur.
Det er Mattilsynet som foretar endelig godkjenning av en søknad om beskyttelse.-