Basturøykerne på Norge Rundt

Fredag 11.februar ble opptakene fra lanseringen av Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis sendt, i løpet av Norge Rundt, på NRK1.

Opptaket er fra utdelingen av KLS Matmerks betegnelse for Beskyttet tradisjonelt særpreg,
den 4. november i fjor, hos Grong Gårdsmat. Verdt å få med seg for kjentfolk og mat-interesserte.

Programmet ser du her: Badsturøkt kjøtt – Norge Rundt 11.02.2011

God jul og godt nytt år

Etter en hektisk førjulsperiode tar vi fri frem til mars. Innspurten av julesalget tok sted på Bondens marked i Levanger og Trondheim, og oppmøtet var fantastisk.

Rett før jul huset vi “fellesbadstu” for deltakerne fra badsturøyker-kurset tidligere i år (sommeridyll), og konkluderte med det årets produksjon.

Ønske alle kunder og kjente fortsatt god jul, og godt nytt år.

Badsturøkt kjøtt, lovbeskyttet mattradisjon

Fredag 12.november, 2010, ble forskriften for Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis offisiellt lansert. Forskriften er en del av merkeordningen for beskyttede mattradisjoner (Beskyttede Betegnelser), som administreres av KSL Matmerk.

Bak søknaden om beskyttet tittel, og nåværende produksjon av Badsturøkt kjøtt på namdals vis, står: Li-snadder, Brattlia økogård, Grong gårdsmat og Bjørg gård.

“Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er betegnelsen på kjøtt som er badsturøkt i samsvar med den tradisjonelle produksjonsmetoden i Namdalen”.
– Beskyttede Betegnelser

“Det er første gang et norsk matprodukt oppnår en beskyttelse gjennom betegnelsen Beskyttet tradisjonelt særpreg”.
– Pressemelding fra KSL Matmerk

“Du kan merke deg navnet med det samme. Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er etter dagens offisielle tildeling på Grong gårdsmat i familie med det ypperste av matprodukter – ikke bare i Norge, men også i Europa”.
– Namdals Avisa

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis er et tradisjonsrikt håndverk, helt unikt og spesiellt for Namdalen. Badsturøyking er en gammel og velprøvd konserveringsmetode, fri for kunstige tilsetningsstoffer.
Les mer »

Merkegodkjenning av Badsturøkt kjøtt

‘Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis’ er i sluttfasen av å bli godkjent som betegnelse for tradisjonelt særpreg, og beskyttet merkevare.

Lange tradisjoner, unike produksjonsmetoder og råvarer av høy kvalitet er blant kriteriene som har blitt vurdert av Mattilsynet og funnet verdig merkebeskyttelse.
Annonsering av dato for lansering av produktforskriften vil komme etter hvert.

Melamartnan

Melamartnan er 1. og 2. oktober, fredag og lørdag.
Vi skal være klare med nyrøykt lam og kalv fra Brattlia Basturøykeri.

Matfestival i Trondheim

Basturøykerne fra Namdalen var til stede med improvisert bod på Matfestivalen i Trondheim, og delte ut smaksprøver og godt humør. Salget gikk godt og tross værmeldingen var det tre flotte dager. I tillegg kom NRK innom bua og dokumenterte festivalstemninga. Basturøykerne fra Namdalen består av Li-snadder, Grong Gårdsmat og Brattlia Økogård.

Hør intervjuet på NRK’s nettsider her.

Se flere bilder her

Badsturøykerkurs ble stor suksess

Lørdag 3. juli holdt vi et småskala kurs i Badsturøyking på Namdalsk vis.

Flott vær og trivelige folk. Kurset tok for seg alt fra skjæring og salting til røyking og filosofien bak slow-food og tradisjonelle matlagings tradisjoner.


Foto: Sofie Railo, Slowfood

Les mer »

SommerIdyll-kurset; Basturøyking.

Sommeridyll på Namdalseid:
Kurs i Basturøyking På Namdalsk Vis.

-Et praktisk og filosoferende kurs om kortreist mat og tradisjon.

Les mer »

Sommerkveld

Sommerkveld i ØverBrattlia