Tradisjon
Røyking av kjøtt er en eldgammel konserveringsmetode som finnes over hele verden.
I Namdalen og i Jämtland har basturøyking utviklet seg til en egen tradisjon, der blant annet langvarig varmrøyking er med og gir ‘Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis’ det spesielle særpreget.
Lam, gris og kalv
Røykebadstua på Brattlia ble oppført i 2009 og blir brukt til lam, skogsgris, kalv og økologisk melkeku. Alt fra egen gård. Badsturøykingen på Brattlia er økologisk og produksjonen er i lite skala, så hva vi har å tilby er avhengig av sesongen.
Mesteparten av kjøttet selger vi på Bondens Marked og andre arrangement. Etter avtale har vi også åpent på vårt eget gårdsutsalg.
Om du har en spesiell anledning er det mulig å ta opp bestilling; hør med oss om hva som er tilgjengelig av produkter – Ta kontakt!
Merkebeskyttelse
Matmerk, som organiserer de Europeiske beskyttede betegneser, har tildelt merkingen Beskyttet Tradisjonelt Særpreg til Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis. Sammenslutningen Badsturøykerne har vært de første til å søke om nettopp denne betegnelsen, etter å ha tatt tak i og videreført en tradisjon som har vært svært begrenset i omfang.
Les mer om merkebeskyttelsen på beskyttedebetegnelser.no,
mer om økologisk mat på okologisk.no
Landbruksdirektøren, Kirsten I. Værdals’ kronikk om Trønderske matskatter,
(faksimile fra Namdalsavisa)