Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

Tradisjon

Røyking av kjøtt er en eldgammel konserveringsmetode som finnes over hele verden.
I Namdalen og i Jämtland har basturøyking utviklet seg til en egen tradisjon, der blant annet langvarig varmrøyking er med og gir ‘Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis’ det spesielle særpreget.

 

Lam, gris og kalv
Røykebadstua på Brattlia ble oppført i 2009 og blir brukt til lam, skogsgris, kalv og økologisk melkeku. Alt fra egen gård. Badsturøykingen på Brattlia er økologisk og produksjonen er i lite skala, så hva vi har å tilby er avhengig av sesongen.

Mesteparten av kjøttet selger vi på Bondens Marked og andre arrangement. Etter avtale har vi også åpent på vårt eget gårdsutsalg.

Om du har en spesiell anledning er det mulig å ta opp bestilling; hør med oss om hva som er  tilgjengelig av produkter  –  Ta kontakt!

 

Merkebeskyttelse

Matmerk, som organiserer de Europeiske beskyttede betegneser, har tildelt merkingen Beskyttet Tradisjonelt Særpreg til Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis. Sammenslutningen Badsturøykerne har vært de første til å søke om nettopp denne betegnelsen, etter å ha tatt tak i og videreført en tradisjon som har vært svært begrenset i omfang.

Les mer om merkebeskyttelsen på beskyttedebetegnelser.no,
mer om økologisk mat på okologisk.no
Landbruksdirektøren, Kirsten I. Værdals’ kronikk om Trønderske matskatter,
(faksimile fra Namdalsavisa)

 

 

Oppskrifter og tips

‘Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis’ er et tradisjonelt produkt, og med satsningen på å holde tradisjonen ved like så er det viktig å tenke nytt og finne relevante nisjer i dagens matkultur.
De mest opplagte sammenhengene for Badsturøkt kjøtt er som tilbehør, snacs og pålegg. Under er et par alternative bruksområder.

 

Badsturøkt toast

Perfekt som kjapp lunsj eller snack.

Du trenger:

  • Toastjern
  • Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis
  • Smør
  • Sennep (Dijon)
  • Hvitost (Norvegia)

Skjær tynne skiver brød, legg smør og ost på en skive og sennep og et par skiver badsturøkt kjøtt på den andre. Legg sammen og toast til osten har smeltet.
Serveres med en gang.

 

Eggsalat

Noen ganger blir noen biter liggende og tørke, eller blir for salte.
Løsningen er disse enkle grep:

  1. Hardkok ti egg, fjern skall og bruk eggedeler på kryss og tvers.
  2. Hakk opp noen hekto badsturøykt kjøtt
  3. Hakk opp en hel purre
  4. Bland alt sammen med en pose majones og ett beger økologisk rømme. Smakes til med pepper og salt

Nydelig på all slags brød eller som tilbehør.